LED inbouwspots installeren en monteren voor de klusjes mannen onder ons

Als je besloten hebt LED inbouwspots te installeren in één of meerdere ruimtes van je huis – gefeliciteerd met je keuze! – volgt de volgende stap: het installeren van je LED inbouwspots. Dit is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Gelukkig kunnen wij je helpen door in dit artikel een paar korte tips te geven met betrekking tot het installeren van LED inbouwspots.

  1. Houd voldoende afstand
  2. Bij het inbouwen van de LED inbouwspots in een verlaagd plafond is het van belang dat de lampjes minstens 3 centimeter van het oorspronkelijke plafond afhangen. Ook moeten de spots minstens 30 centimeter van elkaar af geplaatst worden. Dit om te voorkomen dat de lampjes te warm worden en er brandgevaar ontstaat.
  3. Sluit de stroom af
  4. Het is ontzettend belangrijk eerst de stroom af te sluiten voordat je dit soort installaties begint. Als je dit niet doet, wordt het simpelweg installeren van een paar spots ineens levensgevaarlijk! Zorg er dus altijd voor dat je veilig te werk gaat en dat de stroom goed afgesloten is.
  5. Denk aan de dimmer
  6. Denk er op tijd over na of je ook een dimmer bij je LED inbouwspots wil installeren of niet. Hier hangt namelijk ook van af wat voor lampjes je koopt en natuurlijk wat voor schakelaar je hiervoor moet installeren.
  7. Markeer de plaats waar de lampjes moeten komen
  8. Markeer eerst goed waar de lampjes moeten komen en doe dit voor ieder spotje, voordat je de boor er in zet. Zo kun je eerst nog controleren of alle lampjes op de goede plek komen en of ze elkaar niet in de weg zitten.

Let op waar je boort

Het is heel belangrijk dat je goed weet in welke muur of in welk plafond je boort. Controleer eerst of je niet in een leiding of pijp boord, want dan heb je een probleem!

Waar plaats je slaapkamer led inbouwspots?

De slaapkamer is natuurlijk dé plaats voor ontspanning. Je brengt er je nachten door, maar misschien ook je avonden terwijl je languit onder een deken een boek leest of een film kijkt. En dan is er natuurlijk ook ruimte om tijd door te brengen met je partner, of misschien om overdag huishoudelijke taken te doen zoals strijken. Kortom, de slaapkamer is een veelzijdige plaats, waarbij passende verlichting moet worden geplaatst voor elke gelegenheid. Met led inbouwspots zorg je voor een ruimte met zowel basisverlichting als sfeerverlichting. Maar waar plaats je je led inbouwspots precies in de slaapkamer?

Led inbouwspots in het slaapkamerplafond

Voor een goede basisverlichting plaats je een grote spot in het plafond, of je kiest voor meerdere kleine spotjes de evenredig over de ruimte verspreid zijn. Op deze manier maak je met led inbouwspots een mooie basisverlichting in de kamer, die ervoor zorgt dat de hele slaapkamer evenredig is verlicht.

led spots slaapkamer

Led inbouwspots voor extra verlichting in de slaapkamer

Voor sommige dingen in de slaapkamer is alleen een basisverlichting niet voldoende, en heb je een beetje extra licht nodig. Hier kun je gemakkelijk voor zorgen door een aantal extra, felle led inbouwspots te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan led inbouwspots in de muren bij de strijkplank, of aan weerszijden van het bed om een boek te kunnen lezen. Het is hierbij extra handig om te kiezen voor draaibare led inbouwspots. Deze kun je zelf draaien in de richting waarin je het licht nodig hebt, zodat je altijd een goede verlichting hebt bij je taken.

Sfeervolle led inbouwspots in de slaapkamer

Naast basisverlichting en de verlichting voor taken waarbij je meer licht nodig hebt, wil je natuurlijk ook een beetje sfeer in de slaapkamer. Met kleine sfeervolle led inbouwspots bij het bed, of dimbare  led inbouwspots in de kamer, kun je een fijne, ontspannen sfeer creëren om lekker op te warmen op de koude avonden. Door deze drie led inbouwspots te plaatsen, tover je je slaapkamer om tot een prachtige ruimte met verlichting voor elke gelegenheid!

Inbouwspots led op het toilet

Het kleine kamertje. Over het algemeen breng je er niet veel tijd door, maar toch kom je elke dag regelmatig in deze ruimte. Een goede verlichting moet dus ook op het toilet niet over het hoofd gezien worden. Het is immers niet fijn om in het donker op de wc te moeten zitten. Met inbouwspots led kun je ook deze ruimte gelukkig gemakkelijk verlichten. Dit heeft echter wel wat extra aandacht nodig, omdat deze kamer natuurlijk kleiner is dan je gewend bent wanneer je een lichtplan op gaat stellen. Hieronder bespreken we de soorten inbouwspots led voor op het toilet.

led op het toilet

Soorten inbouwspots led op het toilet

Wanneer je inbouwspots led wilt plaatsen, heb je veel keus uit allerlei soorten, maten en lichtkleuren. Veel mensen kiezen ervoor om inbouwspots led met een koele of neutrale, witte verlichting te plaatsen boven het toilet. Hiermee creëer je een heldere, strakke en schoon uitziende uitstraling in het kleine kamertje. Ook kun je ervoor kiezen om kantelbare inbouwspots led in het plafond te plaatsen. Zo kun je zelf bepalen in welke hoek je lampen licht zullen geven. Dit is voornamelijk functioneel wanneer de ruimte beschikt over schuine muren: door je inbouwspots led hierin te plaatsen en ze vervolgens naar beneden te kantelen, voorkom je dat het licht in rare richtingen door de ruimte gaat schijnen. Ook in een recht plafond zijn dimbare led inbouwspots echter zeer geschikt. Je kunt ze dan richten op de plaats die je zelf uitkiest.

Bewegingsmelder voor je inbouwspots led

Je kunt gebruik maken van een “gewone” schakelaar om je inbouwspots led op het toilet aan en uit te zetten, maar je kunt ook kiezen om een bewegingssensor bij je lampen te installeren. Zo zal het licht automatisch aangaan wanneer je het toilet binnenstapt, en zullen de inbouwspots led nooit langer aanstaan dan noodzakelijk is. Het uitzetten van de inbouwspots led op de wc wordt immers nog wel eens vergeten, maar wanneer ze met een bewegingssensor automatisch uitgaan, zal dit verleden tijd worden.